Natura Jadera

 

POČETNA      |      ZAŠTIĆENA PODRUČJA      |      EKOLOŠKA MREŽA      |      KARTE

Novosti i događanja

 


 

JU se uključila u dugogodišnji međunarodni projektzimskog prebrojavanje ptica vodenih staništa

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica – IWC ( International Waterbird Census) je međunarodni projekt kroz koji se prikupljaju rezultati brojanja ptica vodarica u svrhu utvrđivanja veličine i dinamike njihovih populacija. Program se provodi u organizaciji Wetlands International, dok je u Hrvatskoj koordinator Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica. Podaci prebrojavanja su dio globalne baze podataka o pticama vodaricama koja služi za njihovu efikasniju zaštitu.

Prebrojavanje se vrši prva dva vikenda u siječnju (ovisno o vremenu) i to na unaprijed određenim vodenim tijelima, tokovima ili morskim obalama.

U prebrojavanju diljem svijeta sudjeluju nevladine organizacije, volonteri, ornitolozi, djelatnici JU zaštićenih područja, i sl. Tako se ove godine i naša JU uključila u tradicionalno pedeseto prebrojavanje ptica vodarica, na lokalitetima Veliko blato i Uvala Plemića. Prebrojavanje se provodilo se uz stručno vodstvo ornitologa dr.sc. Gordana Lukača.

Prebrojavanjem su zabilježene ptice vodarice koje zimuju na ovim područjima kao npr. liske, labudovi, različite vrste patki i ćurlina.

- GALERIJA SLIKA (6) -