Natura Jadera

 

POČETNA      |      ZAŠTIĆENA PODRUČJA      |      EKOLOŠKA MREŽA      |      KARTE

Novosti i događanja

 


 

Poziv na podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti organiziranog turističkog vođenja i prijevoz posjetitelja u zaštićenom području značajni krajobraz "Kanjon Zrmanje - od Obrovca do ušća"

06. lipnja 2018. godine

Preuzmite: Poziv na podnošenje zahtjeva Kanjon Zrmanje - od Obrovca do ušca.pdf


Poziv za iskazivanje interesa za obavljanje gospodarske djelatnosti prijevoza putnika u zaštićeno područje značajni krajobraz Sjeverozapadni dio Dugog otoka

22. veljače 2018. godine

Javna ustanova „Natura Jadera“ objavljuje poziv za iskazivanje interesa za fizičke i pravne osobe koje su registrirane za obavljanje gospodarske djelatnosti prijevoza putnika u zaštićeno područje značajni krajobraz „Sjeverozapadni dio Dugog otoka“ a vezano izdavanje koncesijskih odobrenja temeljem Zakona o zaštiti prirode (NN 15/18), čl. 188 st. 1. Interes se iskazuje putem podnošenja zahtjeva, prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 15/18), čl. 189 st. 1.

Zahtjev mora sadržavati:
- naziv pravne osobe iii ime i prezime fizičke osobe
- adresu, kontakt broj (telefon/mobitel), adresa e-poste
- OIB i MB
- registraciju za obavljanje djelatnosti
- naziv broda
- preslika dokumenta iz kojeg je vidljiv najveći dopušteni broj putnika.

Zahtjevi se mogu poslati postom na adresu Javne ustanove „Natura Jadera“, Braće Vranjana 11, 23000 Zadar iii e-postom na adresu mail@natura-jadera.com najkasnije do 15. ožujka 2018. godine.


Komunikacijska strategija za jačanje socijalnog kapitala područja Novigradskog i Karinskog mora 2017.-2020.

31. svibnja 2017. godine

Komunikacijska strategija za jačanje socijalnog kapitala područja Novigradskog i Karinskog mora nastala je u sklopu projekta „B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora“ kojeg provodi Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“.

Uz nositelja projekta, kao partneri na projektu sudjeluju i Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura-Jadera, Općina Novigrad, Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „Mala filozofija“ i Ekološka udruga Zrmanja.

Preuzmite dokument: Komunikacijska strategija.pdf


 

Maraton "Pedalom po Pagu" - Vlašići, 20. ožujka 2017.

24. ožujka 2017. godine

Udruga za zaštitu okoliša, promicanje ekološke proizvodnje i održivog razvoja „Volim Vlašići“ u suradnji sa javnom ustanovom Natura Jadera organizira 1. MTB biciklistički maraton "Pedalom po Pagu", 20.5.2017. godine na otoku Pagu pod pokroviteljstvom Turističkih zajednica Grada Paga, Kolana i Povljane.

više >>


 

Poziv na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti (pisano testiranje) za radno mjesto čuvara prirode „Natura-Jadera“ javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije

17. veljače 2017. godine

Prethodna provjera znanja održati će se 24. veljače 2017. godine (petak) u 10.00 sati u prostorijama Lovačkog saveza Zadarske županije, Ivana Mažuranića 32a, 23000 Zadar

više >>


 

Pozivamo Vas na izložbu fotografija močvarnih staništa u Zadarskoj županiji „Močvarna razglednica"

30. siječnja 2017. godine

Otvorenje izložbe je 2. veljače 2017 godine u 12.00 sati.
Narodni muzej Zadar – odjel Muzej grada, Poljana pape Aleksandra III b.b.
Izložba će trajati do 12. veljače 2017.

Preuzmite: Pozivnica Močvarna razglednica.pdf


Okrugli stol održan u sklopu provedbe projekta „B.transparent“ – „Utjecaj fekalnih ispusta na Novigradsko i Karinsko more“

4. studenog 2016. godine

Izvještaj s 3. Okruglog stola organiziranog u sklopu projekta "B.transparent" koji se održao u Maslenici, 29. rujna 2016. godine na temu "Utjecaj fekalnih ispusta na Novigradsko i Karinsko more".

Izvještaj s 3. okruglog stola projekta B.transparent.pdf


 

Sociološko istraživanje provedeno za potrebe projekta “B.transparent”

19. kolovoza 2016. godine

U sklopu projekta „B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora” provedeno je sociološko istraživanje o trenutnoj metodologiji prijenosa informacija između različitih dionika u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora. Istraživanje je vodio dr.sc. Sven Marcelić. Istraživanje se provodilo 6 mjeseci na području 3 općine (Jasenice, Novigrad i Posedarje) i 2 grada (Benkovac i Obrovac) te je u njemu sudjelovalo preko 150 ispitanika: građani, predstavnici organizacija civilnog društva i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

Preuzmite: Sociološko istraživanje za potrebe projekta_B.transparent.pdf


 

Okrugli stol na temu „Bivše postrojenje Jadral (tvornica glinice Obrovac) i njegov utjecaj na okoliš“

28. lipnja 2016. godine

U sklopu projekta „B.transparent“ u Obrovacu je održan okrugli stol čiji izvještaj u cijelosti možete preuzeti ovdje:

Izvještaj s 2. okruglog stola projekta B.transparent.pdf

Panelisti okruglog stola bili su Ivan Matić (Eko Zrmanja), Morana Bačić (Natura Jadera) i Tihomir Kovačević (Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena). Moderatori okruglog stola bili su Marija Kragić (Udruga Mala filozofija) i dipl.iur. Krešimir Laštro (Pročelnik odjela za more i turizam Zadarske županije).
Sudjelovalo je ukupno 47 polaznika koji su nakon izlaganja panelista o povijesti tvornice i potencijalne ugroze rijeke Zrmanje te Novigradskog i Karinskog mora sudjelovali u živahnoj raspravi te su svi zajedno pridonijeli stvaranju potencijalnih rješenja za navedeni problem.


 

Poziv Udruge Eko Zadar na podnošenje ponude za usluge izrade zajedničkog plana upravljanja područja Novigradskog i Karinskog mora za potrebe projekta „B.Transparent“

17. lipnja 2016. godine

http://ekozadar.hr/poziv-na-podnosenje-ponude-za-usluge-izrade-zajednickog-plana-upravljanja-podrucja-novigradskog-i-karinskog-mora-za-potrebe-projekta-b-transparent/


 

Foto natječaj - Jedinstvenost i bogatstvo prostora Novigradskog i Karinskog mora

09. veljače 2016. godine

Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“ u sklopu projekta „B.transparent: Jačanje lokalnih partnerstva za transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima na području Novigradskog i Karinskog mora” financiranog u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA, izdaje poziv za prijave na foto natječaj.

više >>


 

JU se uključila u dugogodišnji međunarodni projekt zimskog prebrojavanje ptica vodenih staništa

26. siječnja 2016. godine

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica – IWC ( International Waterbird Census) je međunarodni projekt kroz koji se prikupljaju rezultati brojanja ptica vodarica u svrhu utvrđivanja veličine i dinamike njihovih populacija.

više >>


 

Zeleni hrast sanitarna sječa

26. kolovoza 2015. godine

Na spomeniku prirode - Zeleni hrast smo u srijedu, 26.kolovoza 2015. uz pomoć tvrtke „Nasadi“ d.o.o. uklonili suhe, trule i potencijalno opasne grane.

više >>


 

Svečano otvorenje kuće i kule Bute u Novigradu

09. srpnja 2015. godine, Novigrad

Kroz Projekt integracije u EU Natura 2000., u četvrtak, 9. srpnja 2015. godine s početkom u 11 sati svečano je otvoren prezentacijsko-posjetiteljski centar Natura 2000 Kula i Kuća Buta u Novigradu, ulica Jurja Barakovića 2.

više >>


 

Praćenje strogo zaštićene vrste vretenca - jezerskog regoča Lindenia tetraphylla

22. lipnja 2015. godine, Veliko blato

U Ornitološkom rezervatu Veliko blato proveli smo program praćenja stanja strogo zaštićene vrste vretenca - jezerskog regoča Lindenia tetraphylla.
Monitoring se provodi na način da se na trajnom transektu u duljini od 3 km uz jezero broje odrasle jedinke, zapisuje njihov spol, te se bilježi ako je par u letu, pri parenju ili ženka polagaže jaja. Obzirom da monitoring treba provoditi prve dvije godine svakog šestogodišnjeg perioda praćenja stanja i izvješćivanja i to dva puta godišnje (polovinom lipnja ili početkom srpnja, te početkom kolovoza), lokalitet ćemo ubrzo obići još jednom.

više >>


 

Prebrojavanje gnijezda lastavica i piljaka

15. - 20. lipnja 2015. godine

Lastavice i piljci su odlični indikatori stanja ruralnih i urbanih ekosustava. Iako su strogo zaštićene vrste, za sada nisu ugrožene. Globalno se ipak bilježi pad brojnosti njihovih populacija. Najčešće zbog promjena u intenzitetu i načinu korištenja poljoprivrednih površina.

više >>


 

Zelena dota - Škola u prirodi u Perivoju Vladimira Nazora

01. - 15. lipnja 2015. godine, Zadar

Kroz projekt „Zeleni otoci“ izradili smo program škole u prirodi prilagođen našem perivoju Vladimir Nazor, i nazvali smo ga „Zelena dota“ jer te biljke koje su prilagođene životu u našem podneblju uistinu predstavljaju našu baštinu (dotu). Izrađene su dvije „Zelene dote“, jedna koja prati program srednje škole (III. raz.), i druga za četvrti razred osnovne škole.

više >>


 

Godišnji skup ravnatelja županijskih javnih ustanova

10. - 12. lipnja 2015. godine, Osijek

Svake godine u organizaciji jedne od županijskih javnih ustanova održava se skup ravnatelja županijskih javnih ustanova s područja cijele Republike Hrvatske. Organizator ovogodišnjeg skupa bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

više >>


 

Natura Jadera na 8. Festivalu mora, mornara, kulture i turizma u Francuskoj

11. - 17. svibnja 2015. godine, Vannes (Francuska)

Naša ustanova je sudjelovala od 11.-17.5. sa izložbom fotografija značajnog krajobraza SZ-dio Dugog otoka s uvalom Sakarun u gradu Vannes (Bretanja) - Francuska u sklopu 8. Festivala mora, mornara, kulture i turizma, i na taj način pored ostale ponude pokazala i dio prirodnih ljepota Hrvatske, koja je bila zemlja partner na ovom festivalu.

više >>


 

Predstavljanje obnovljenih dijelova Perivoja Vladimira Nazora

9. travnja 2015. godine, Zadar

U sklopu Županijskih dana su u Perivoju Vladimira Nazora predstavljeni građevinski i hortikulturni zahvati provedeni tijekom provedbe projekta „Zeleni otoci“, a kratak prigodni program pripremili su članovi Atletskog kluba Alojzije Stepinac. Prisutnima su se obratili predstavnici projektnih partnera: v.d. ravnatelj JU Natura Jadera Mirko Đinđić, načelnik Općine Bosanska Krupa, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Zvonimir Vrančić te župan Zadarske županije Stipe Zrilić, a voditelj projekta Lovro Jurišić, pomoćnik pročelnika u Upravnom odjelu za razvoj i europske procese Zadarske županije je sve nazočne upoznao sa najvažnijim podacima o projektu.

više >>


 

Postavljene informativno-edukativne ploče u Perivoj Vladimira Nazora

4. travnja 2015. godine, Zadar

Kroz projekt „Zeleni otoci“ postavljeno je 10 informativno – edukativnih ploča (u Perivoju kraljice Jelene i Perivoju Vladimira Nazora). Na žalost, već je jedna ukradena.

više >>


 

Terenska nastava za profesore i nastavnike biologije iz cijele Hrvatske

31. ožujak 2015. godine, Veliko blato

U sklopu višednevne terenske nastave u organizaciji dr. sci. Diane Garašić, više savjetnice za biologiju iz Agencije za odgoj i obrazovanje i Vesne Fabijanić, prof. savjetnika iz škole domaćina Srednje škole "Bartola Kašića, organiziran je i posjet Velikom blatu. Taj ornitološki rezervat su profesori razgledali pod vodstvom mr. sc. Moranom Bačić iz Javne ustanove "Natura Jadera" i u suradnji s ornitologom dr. sc. Gordanom Lukačem i botaničarkom Ivanom Adžić iz Nacionalnog parka "Paklenica".

više >>


 

U sklopu projekta Zeleni otoci održali smo radionicu pod nazivom "Izrada programa nastave u prirodi"

18. i 19. prosinca 2014. godine, Zadar

Na radionici je sudjelovalo 25 sudionika– djelatnika u zaštićenim područjima, udrugama, sveučilištu, školama i sl.

Tijekom radionice sudionici su se upoznali s ulogom i važnošću interpretacije i edukacije u prirodi, osnovama interpretacije, tehničkim elementima interpretacijskih sadržaja, planiranju i evaluaciji interpretacije, razvijanju edukativnih programa za djecu, programa interpretacijske šetnje i dr.

više >>


 

Zeleni otoci - S-008 - Natječaj za uslugu vođenja radionice za izradu kurikuluma nastave u prirodi za potrebe projekta "Zeleni otoci"

13. studenoga 2014. godine, Zadar

Grad Zadar objavio je poziv na podnošenje ponude za uslugu vođenja radionice za izradu kurikuluma nastave u prirodi.
Cijeli poziv pročitajte na sljedećem linku:

Poziv na podnošenje ponude za uslugu vođenja radionice za izradu kurikuluma nastave u prirodi za potrebe projekta "Zeleni otoci"


 

Natura Jadera na 10. Kongresu "The Most Beautiful Bays in the World"

24. listopada 2014. godine, Yesou (Južna Koreja)

Naša ustanova kao članica asocijacije The Most Beautiful Bays in the World je sudjelovala od 16.-20.10.2014., na 10. Svjetskom kongresu asocijacije u Yesou (Južna Koreja).

više >>


 

Završeni građevinski radovi na rekonstrukciji kule i kuće Buta u Novigradu

21. listopada 2014. godine, Novigrad

Dana, 20. listopada su i službeno završeni građevinski radovi na rekonstrukciji kule i kuće Buta u Novigradu kroz projekt NIP Natura 2000.

više >>


 

Počela izrada plana upravljanja za Perivoj Vladimira Nazora i Kraljice Jelene

03. listopada 2014. godine, Zadar

Planovi upravljanja se rade uz sudjelovanje javnosti, pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da svojim idejama i komentarima (što žele u Perivojima i kako misle da bi se to moglo postići) pridonesu izradi kvalitetnog Plana.

Plan upravljanja je strateški dokument kojim se određuju razvojne smjernice, način izvođenja zaštite, korištenja i upravljanja, te daju pobliže smjernice za zaštitu i očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti perivoja uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva.

Ideje i komentare poslati na email adresu: morana.bacic@natura-jadera.com

više >>


 

Postavljene dodatne tabele

01. kolovoza 2014. godine, Dugi otok

Ustanova je postavila dodatne info tabele na hidrološkom spomeniku prirode Vrelo Une (prometna smeđa signalizacija) i na značajnom krajobrazu Sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka (info tabela na vidikovcu) s čime je poboljšana informacijska opremljenost tih lokaliteta.

više >>


 

Praćenje stanja nerazgranjenog srpca (Serratula lycopifolia)

29. srpnja 2014. godine, Bulji

Na Natura 2000 području Bulji smješteno u blizini mjesta Bruvno kraj Gračaca, djelatnici DZZP-a i naša javna ustanova su uspostavili transekte za praćenje stanja biljne vrste nerazgranjeni srpac. Ovaj monitoring je značajan za sakupljanje potrebnih podataka za evaluaciju statusa zaštite te pomaže u nacionalnom izvještavanju Europskoj komisiji kao što to i nalažu Direktive. Na ovim livadama se nalazi najveća poznata površina rasprostranjenosti nerazgranjenog srpca u Hrvatskoj, koja predstavlja više od 15% ukupne hrvatske površine rasprostranjenosti te pokriva područje od najmanje 0.5 hektara.

više >>


 

Posjet pomoćnika ministra g. Nenada Strizrepa gradilištu u Novigradu

25. srpnja 2014. godine, Novigrad

Projektom NIP Natura 2000 u Novigradu se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Kule i Kuće Buta u Novigradu. Gradilište je posjetio g. Nenad Strizrep, pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i prirode...

više >>


 

Praćenje stanja jezerskog regoča (Lindenia tetraphylla), strogo zaštićene svojte

9. srpnja 2014. godine, Veliko blato

U okviru provedbe kartiranja populacija vretenca jezerskog regoča (Lindenia tetraphylla), djelatnici IRES-a - Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava, zajedno s našom javnom ustanovom, uspostavili transekte za kartiranje vrste Lindenia tetraphylla na Velikom blatu.

više >>


 

Čišćenje

5. lipnja 2014. godine, Dugi otok

U povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša, 5. lipnja, JU Natura Jadera u suradnji s planinarskim klubom sv. Bernard iz Zadra, organizirali su ćišćenje Dugootočkih stijena (SZ dio dugog otoka) od neprimjereno odlaganog krupnog otpada.

više >>


 

Konferencija AdriaPAN-a (Adriatic Protected Areas Network)

2.-6. lipnja 2014. godine, Pineto (Italija)

Taj međunarodni skup organizirala je Jadranska mreža zaštićenih područja - AdriaPAN s ciljem susreta sudionika jadranske regije te rasprave o ključnim pitanjima upravljanja i očuvanja morskih i obalnih ekosustava, razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima i suradnje u nadolazećem projektnom razdoblju Europe 2020.

više >>


 

Kula Buta

23. svibnja 2014. godine, Novigrad

Povodom međunarodnog dana zaštite prirode i dana biološke raznolikosti (22. svibnja), svečano je obilježen početak radova na obnovi kuće - kule Buta u Novigradu.

više >>


 

Dan Planeta Zemlja

23. travnja 2014. godine, Zadar

Povodom Dana Planeta Zemlja, u sklopu ekološko-edukativne manifestacije „Eko dani“ Prirodoslovno-grafičke škole, sudjelovali smo na tribini teme Gradsko zelenilo - neiskorišteni potencijal zelenoga grada.

više >>


 

Suradnja s francuskom Visokom školom za hortikulturu, krajolik i okoliš

7. travnja 2014. godine, Zadar - Vrelo Une

U sklopu studijskog  putovanja i posjeta Zadarskoj županiji, učenicima i profesorima Lycée Terre d'Horizon iz Francuske, održali smo kratko predavanje o načinu zaštite prirode u Hrvatskoj, problemima i zadacima, te ih upoznali s prirodnim ljepotama Zadarske županije, prvo kroz prezentaciju pa onda i izletom na izvor Une.

više >>


 

Održan prvi „Safari na Velikom blatu“

22. ožujka 2014. godine, Pag - Veliko blato

Učenici petih razreda Osnovne škole Šime Budinića prvi su zadarski školarci koji su sa svojom profesoricom iz biologije Anitom Mustać bili na našoj školi u prirodi. Odabrali su program za njihov uzrast: "Safari na Velikom blatu". 

više >>


 

Plan upravljanja Značajnim krajobrazem SZ dio Dugog otoka i nacrt Plana upravljanja Natura 2000 područjem HR2001255 Bulji kraj Gračaca, privedeni kraju

prosinac 2013. godine, Zadar

Izrada Planova upravljanja je velik, opsežan i skup posao. Kako je Ustanova s ograničenim sredstvima i većina tih sredstava odlazi na tzv. hladni pogon, pomoću dva različita projekta proveli smo i doveli do kraja izradu čak dva plana upravljanja.

  1. Plan upravljanja Značajnim krajobrazom SZ dio Dugog otoka
  2. Plan upravljanja Natura 2000 područjem HR2001255 Bulji kraj Gračaca (nosioc projekta Ministarstvo zaštite prirode i okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode)

više >>


 

Plaža Sakarun uvrštena u "Najljepše uvale na svijetu"

6. - 8. prosinca 2013. godine, Kambodža

Od 6.-8. prosinca 2013. godine, u provinciji Kampot u Kambodži na The 9th World Congress of the Most Beautiful Bays in the World Club, značajni krajobraz sjeverozapadni dio Dugog otoka s uvalom Sakarun (Sakarun Bay) je i službeno uvršten u međunarodnu asocijaciju "Najlijepše uvale na svijetu".


Na slici: predsjednik asocijacije  Galip Gur uručuje priznanje (certifikat-diploma) ravnatelju Javne ustanove Natura-Jadera Mirku Đinđiću.


 

Završeni radovi u Perivoju Vladimira Nazora

3. prosinca 2013. godine, Zadar

Građevinski radovi u Perivoju Vladimira Nazora, započeti 9. rujna 2013. godine, dovršeni su 3. prosinca 2013. godine. U sklopu navedenih radova,čija je ukupna vrijednost 615.100,00 kn uređene su pješačke staze, postavljen hidrant, nova, jača pumpa je postavljena u ribnjak, uređena su dva igrališta sa spravama za sportaše te je uređeno dječje igralište s ljuljačkama, toboganima, klackalicama i penjalicama.


 

Međunarodna radionica Mediteranskih zaštićenih područja (MedPAN)

12. - 15. studenog 2013. godine, Hyeres (Francuska)

Na skupu razmjene iskustava o morskim zaštićenim područjima Sredozemlja, sudjelovalo je oko 100 predstavnika europskih i sjevernoafričkih zemalja Sredozemlja i to predstavnika zaštićenih područja, WWF-a i sl.

JU Natura-Jadera je na Skupu sudjelovala s prezentacijom svog projekta „Adaptive Management of Marine Area on Dugi Otok Island“. Projekt je financiran preko malih darovnica MedPANa (Small Projects for the Mediterranean MPAs), na koji se prijavilo oko 140 različitih projekata iz cijelog Sredozemlja. Uspješnih je bilo samo 17 od kojih su čak 4 iz Hrvatske.

više >>


 

Škola u prirodi na izvoru rijeke Une

listopad 2013. godine

Učenici Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru su odabrali vrelo Une za školu u prirodi i terensku nastavu. Naša stručna voditeljica im je kroz interaktivni razgovor ukazala na posebnosti područja, hidrološke, geološke i vegetacijske karakteristike, te dala u zadatak pronaći i prepoznati određene vrste biljaka koje rastu na tom području.

više >>


 

Prihvaćen prijedlog projekta za financiranje u sklopu NIP-a JU "Natura-Jadera" - Kula Buta u Novigradu

10. rujna 2013. godine, Zagreb

Povjerenstvu za ocjenu prijedloga investicijskih projekata za financiranje u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), predočena je tehnička dokumentacija (glavni projekt) i procjena troškova gradnje Info centra Kula Buta u Novigradu. Nakon uvida u dokumentaciju i provedene ocjene po kriterijima utvrđenim još tijekom pripremne faze NIP-a, utvrđeno je da se projekt uklapa u ciljeve NIP projekta, a priloženi projektni obrazac vrlo jasno i detaljno obuhvaća tražene zahtjeve te predstavlja primjer dobro popunjenog obrasca. Nakon rasprave, Povjerenstvo je donijelo zaključak da je predloženi projekt uređenja zapuštenog objekta u info centar Kula Buta prihvatljiv za financiranje kroz NIP te se predlaže pomoćniku ministra realizaciju istog.

 


 

Suradnja s Udrugom „Hippocampus“

10. rujna 2013. godine, Biograd

U organizaciji udruge Hippocampus održana je radionica „Priroda u Zadarskoj županiji i dalje“ pod vodstvom mr. sc. Morane Bačić, stručne voditeljice  „Natura Jadera" i  biologinje Norme Fressel, stručne suradnice za edukaciju u PP Vransko jezero. Predavanje je dio projekta „Upoznajmo srce Jadrana“ koji se provodi u obliku razmjene mladih u svrhu njihovog upoznavanja s prirodnim ljepotama i upozoravanja na važnost očuvanja istih.

više >>


 

Prestanak zaštite spomenika parkovne arhitekture „Drvored čempresa kod Biograda n/m“

4. lipnja 2013. godine

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode temeljem članka 25. Stav.1 Zakona o zaštiti prirode donijelo je Rješenje o prestanku zaštite spomenika parkovne arhitekture „Drvored čempresa kod Biograda n/m“

Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode >>


 

Počela provedba projekta ”Zeleni otoci”

20. svibnja 2013. godine, Zadar

Projekt ”Zeleni otoci” nositelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije Natura-Jadera je, u konkurenciji od više od 150 projekata, odabran za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. te je dana 20. svibnja 2013. godine počela provedba ovog ukupno 523.417,49 EUR vrijednog projekta.

više >>


 

Dan Planeta Zemlje i projekt "Zdrav za 5"

25. travnja 2013. godine, Zadar - Osnovna škola "Šimuna Kožičića Benje"

Povodom Dana Planeta Zemlje, u sklopu projekta "Zdrav za 5", naša stručna voditeljica Morana Bačić održala je predavanje učenicima osmih razreda O.Š. "Šimuna Kožičića Benje" u Zadru. Predavanjem je ukazala na bogatstvo naše prirode i njene svrhe, a imalo je za cilj u učenicima probuditi zdrav odnos prema sebi i prirodi.

više >>


 

Radionice u prirodi u Perivoju Vladimira Nazora

13. i 14. travnja 2013. godine, Zadar

U Perivoju Vladimira Nazora ovaj je vikend održana prva od pet planiranih radionica udruge Eko Zadar pod nazivom "I ja sam dio prirode".

više >>


 

Javni uvid u prijedlog Plana upravljanja Značajnim krajobrazom "Sjeverozapadni dio Dugog otoka"

6. travnja 2013. godine, Zadar

Javna ustanova "Natura-Jadera" objavljuje javni uvid u prijedlog Plana upravljanja Značajnim krajobrazom "Sjeverozapadni dio Dugog otoka". Javni uvid počinje 06. travnja 2013. i traje do 06. svibnja 2013. godine.

više >>


 

3. radionica za Plan upravljanja Natura 2000 područjem Bulji

7. veljače 2013. godine, Bruvno

U restoranu "Mesić" u Bruvnu održana je 3. radionica s dionicima u okviru projekta ManMon – Plan upravljanja predloženog Natura 2000 područja Bulji.

više >>


 

Postavljanje tabli na plažama posebnih prirodnih vrijednosti

5. veljače 2013. godine

U okviru COAST projekta i u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, na plažama Sakarun, Ždrijac i Kraljičinoj plaži su postavljene informativne table. Te plaže su pod velikim pritiskom od strane kupača i turista te im se ovim atraktivnim, obavijesnim tablama želi skrenuti pažnja na njihove iznimne prirodne vrijednosti.

više >>


 

Dan močvarnih staništa

31. siječnja 2013. godine, Zadar

Povodom Međunarodnog dana močvarnih staništa u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru otvorena je izložba fotografija „Cvrkutava šetnja malim močvarnim staništima otoka Paga“.

više >>


 

Sakarun primljen u „Najljepše uvale svijeta“

12. studenoga 2012. godine

Uvala Sakarun postala je članica udruženja kluba "Najljepše uvale svijeta" gdje se nalaze uvale 25 zemalja sa svih kontinenata. Odluka o pristupanju Sakaruna donesena je 12. studenog 2012. godine na zasjedanju Upravnog odbora Udruženja u Parizu tragom odluka sa 8. Kongresa kojem su domaćini bile dvije uvale odnosno Bodrum u Turskoj te grčki Patmos-Grikos gdje se Sakarun predstavio ovom ekskluzivnom klubu. Bruno Bodard iz Francuske i Alexandros Christodoulu iz Grčke su prije zasjedanja u Parizu još jednom posjetili SZ dio Dugog otoka s uvalom Sakarun. Za Sakarun i očuvanje njegove bioraznolikosti već se godinama brine Natura-Jadera, odnosno Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Ceremonija svečane dobrodošlice i uručenje priznanja, zastave koja će zavijoriti na Sakarunu, dodijelit će se Naturi-Jaderi na kongresu 2013., koji će se održati u Kambodži.

www.zadarskilist.hr
www.world-bays.com
www.world-bays.com

Na slici: Mirko Đinđić, ravnatelj JU Natura-Jadera i Bruno Bodard, generalni tajnik asocijacije „The most beautiful bay of world“     

    

 

2. radionica za Plan upravljanja Natura 2000 područjem Bulji

30. listopada 2012. godine, Bruvno

Održana je 2. radionica s dionicima za izradu plana upravljanja NATURA 2000 područjem Bulji. Na radionici je prisustvovalo dvadesetak stanovnika koji su odredili viziju područja te okvirno ciljeve, mjere i aktivnosti Plana upravljanja.

više >>


 

"Cvrkutava šetnja močvarnim područjima otoka Paga"

26. listopada 2012. godine, Pag

S profesoricom Mestrić Molnar i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru, naša stručna voditeljica Morana Bačić je obišla Veliko blato u sklopu projekta „Cvrkutava šetnja močvarnim područjima otoka Paga“. Kroz taj školski projekt, učenici se upoznaju s vrijednostima ornitoloških rezervata na Pagu i njihovim turističkim potencijalom. Jedan od rezultata biti će i izložba učeničkih fotografija na Dan močvarnih staništa.

više >>


 

Završna radionica UNDP/COAST za nadzornike iz područja Dalmacije

25 i 26. listopada 2012. godine, Zadar

Završna, četvrta UNDP/COAST radionica za nadzornike održana je 25. i 26. listopada 2012. godine u Zadru. Radionica je imala nazivPodručja ekološke u Zadarskoj županiji - aktivnosti nadzornika u zaštiti ekološke mreže“, a naglasak je bio na sudjelovanju nadzornika u monitoringu, zatim na utjecaju novih invazivnih vrsta i pripremi za rad nakon proglašenja mreže Natura 2000.

Nakon teoretskog dijela u hotelu Kolovare slijedio je terenski dio edukacije koji je obuhvaćao obilazak odabranih lokacija ekološke mreže u Zadarskoj županiji, Ninsku lagunu te rubni dio Parka prirode Vransko jezero gdje su nadzornici imali priliku naučiti i prepoznati koje vrste zahvaća, upoznati radnje i aktivnosti koje mogu imati negativne posljedice na ciljeve očuvanja ekološke mreže te kako u takvim slučajevima trebaju postupati, odnosno koje zakonske mjere primijeniti. Drugog dana radionice u terenskom dijelu radionice obuhvaćena su područja uvala Caska i Dinjiška te Kolansko blato - Blato Rogoza na otoku Pagu.

www.zastita-prirode.hr
www.zadarskilist.hr


 

Skup županijskih ustanova u Međimurju

22. – 24. listopada 2012. godine

Javna ustanova Natura-Jadera nazočila je na tradicionalnom godišnjem skupu ravnatelja županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode, u organizaciji Javne ustanove Međimurska priroda. Tematika skupa bila je vezana uz provedbu NIP programa, te uz aktualne izazove koji se javljaju u radu županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode. Sudionici skupa osvrnuli su se na prijedlog novog Zakona o zaštiti prirode, na problematiku protupožarne zaštite i obaveze nametnute županijskim ustanovama temeljem Zakona o zaštiti od požara, na različite pristupe u inspekcijskim protupožarnim nadzorima, a pojedine ustanove prenijele su vlastita iskustva u provođenju projekta NIP-a, u okviru kojeg se sredstvima iz zajma Svjetske banke financiralo uređenje objekata. Tijekom terenskog obilaska posjetili smo lokalitet na području Regionalnog parka Mura-Drava u Međimurskoj županiji, spomenik parkovne arhitekture „Perivoj Zrinski“, spomenik prirode „Bedekovićeve grabe“ i novootvoreni Centar za posjetitelje u Križovcu.

www.natura-histrica.hr
www.zastita-prirode.hr


 

Dani hrvatskog turizma 2012.

18. i 19. listopada 2012. godine, Dubrovnik

U Dubrovniku su 18. i 19. listopada 2012. godine u Valamar Hotelima Dubrovnik na Babinom kuku održani "DANI HRVATSKOG TURIZMA 2012.". U večernjim satima 18. i 19. listopada 2012. održana je dodjela nagrada i priznanja za 1., 2. i 3. mjesta u akcijama „16. Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2012.“, „Plavi cvijet“ i „Zeleni cvijet“, te „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“. Kod nagrađivanja plaža nagrade se dodjeljuju u kategoriji resort plaže, plaže urbanih mjesta te ruralnih-udaljenih plaža hrvatskog Jadrana. Treću godinu za redom 1. mjesto u kategoriji ruralnih/udaljenih uvala-plaža osvojila je uvala Sakarun, zlatna oaza Jadrana o kojoj skrbi Natura-Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.

www.hgk.hr
www.zadarskilist.hr


 

Skup stručnih službi u zaštiti prirode

17. - 19. listopada 2012. godine, Omiš

Od 17. do 19. listopada u Omišu je održan 6. po redu Skup stručnih službi zaštite prirode u organizaciji Državnog zavoda za zaštitu prirode. Cilj ovog godišnjeg okupljanja je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika stručnih službi radi što učinkovitije zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja.

više >>


 

"Jačanje udruga u području zaštite prirode i okoliša u Zadarskoj županiji"

4. listopada 2012. godine, Zadar

U IMPACT centru u Zadru, održana je radionica pod temom "Jačanje udruga u području zaštite prirode i okoliša u Zadarskoj županiji" s ciljem okupljanja predstavnika udruga koje na području Zadarske županije provode aktivnosti vezane uz zaštitu prirode i okoliša i njihovim upoznavanjem s ključnim aspektima politike zaštite okoliša Hrvatske i Europske unije.

više >>


 

Plan upravljanja Značajnim krajobrazom Sjeverozapadni dio Dugog otoka III

23. rujna 2012. godine, Božava

U hotelu Maxim u Božavi održana je treća radionica na izradi Plana upravljanja Značajnim krajobrazom Sjeverozapadni dio Dugog otoka.

više >>


 

Plan upravljanja Značajnim krajobrazom Sjeverozapadni dio Dugog otoka II

20. rujna 2012. godine, Zadar

U prostorijama Zavoda za prostorno planiranje održana je druga radionica na izradi Plana upravljanja Značajnim krajobrazom "Sjeverozapadni dio Dugog otoka", na kojoj je bilo ukupno 11 dionika i to predstavnici državne uprave i lokalne samouprave.

više >>


 

Plan upravljanja Značajnim krajobrazom Sjeverozapadni dio Dugog otoka I

12. kolovoza 2012. godine, Božava

U hotelu Maxim u Božavi održana je prva radionica s dionicima na izradi Plana upravljanja Značajnim krajobrazom Sjeverozapadni dio Dugog otoka. Na radionici je bilo ukupno 22 dionika, od čega njih 15 iz reda vlasnika / stanovnika toga područja.

više >>


 

Terensko istraživanje za Plan upravljanja Natura2000 područjem Bulji

20. i 21. lipnja 2012. godine, Bruvno

Botaničari iz DZZP-a i naša stručna voditeljica su u dva dana obišli Natura 2000 područja Bulji radi prikupljanja podataka vezanih za zonaciju područja potrebnu za izradu Plana upravljanja.

više >>


 

Godišnji Seminar nadzornih službi

15. - 17. svibnja 2012. godine, Vlašići (otok Pag)

Godišnji Seminar nadzornih službi u zaštiti prirode u 2012. godini održan je od 15. do 17. svibnja u mjestu Vlašići na otoku Pagu. Domaćin skupa bila je Javna ustanova Natura Jadera. Na Seminar se odazvao velik broj nadzornika, kao i predstavnika drugih službi u zaštiti prirode.

Skupu je nazočilo stotinjak sudionika, među kojima je osim nadzornika bio veći broj ravnatelja javnih ustanova, zatim pomoćnik ministrice Ministarstva zaštite okoliša i prirode g. Nenad Strizrep, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode g. Davorin Marković i predstavnici lokalne vlasti. Kroz izlaganja i raspravu ovaj Seminar imao je za cilj upoznati nadzornu službu s novostima i promjenama koje donosi novi Zakon o zaštiti prirode, te raspraviti o bitnim problemima iz svakodnevne prakse nadzorne službe. U posebnom dijelu Seminara, nadzornici su imali priliku izložiti teme iz njihova svakodnevnog postupanja, iznijeti probleme i predložiti načine rješavanja, te razmijeniti mišljenja. U terenskom dijelu Seminara organiziran je obilazak značajnog krajobraza Kanjona Zrmanje i spomenika prirode Modrič špilje.

www.dzzp.hr
www.zadarskilist.hr
www.zastita-prirode.hr
www.pag.hr
www.zadarskilist.hr


 

Studijsko putovanje u okviru projekta MANMON

23. - 28. travnja 2012. godine, Wales

Od 23. do 28. travnja 2012. u okviru provođenja projekta MANMON organizirano je studijsko putovanje u Wales s ciljem upoznavanja s načinom organiziranja upravljanja NATURA 2000 područjima.

više >>