Natura Jadera

 

POČETNA      |      ZAŠTIĆENA PODRUČJA      |      EKOLOŠKA MREŽA      |      KARTE

Zaštićena područja > SZ dio Dugog otoka

Karta

ZNAČAJNI KRAJOBRAZ

Sjeverozapadni dio Dugog otoka

Godina proglašenja: 1967.
Površina: 636 ha (6,36 km2)

Duž cijele obale ovog značajnog krajobraza nižu se male uvale i skrivene plaže. Razvedenost kopna se nastavlja i pod morem što  predstavlja idealno područje za zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje mnogih vrsta riba, glavonožaca i rakova, o čemu ovisi količina ribe i ostalih organizama u širem okolnom području. Teren s pučinske strane značajnog krajobraza se proteže do dubine 40 - 50 m na čijem zidu dominira koraligenska zajednica prepuna različitih morskih organizama („raj za ronioce“). Na krajnjem sjeverozapadnom dijelu - Punti Bjanki, nalazi se kameni svjetionik izgrađen 1849. godine,  okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama. S  visoke svjetioničarske kule pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik.

U značajnom krajobrazu se nalazi i plaža Sakarun, najpoznatija i najpopularnija pješčana plaža na Dugom otoku. Njene vrijednosti su iznimne, te spada u jedno od krajobrazno najvrjednijih područja na Jadranu. Sitni bijeli pijesak u plitkom moru daje posebnu živo plavo-zelenu boju, dok je na obali krupniji šljunak. Podmorje je bogato livadama morske cvjetnice Posidonia oceanica,sa zaštićenim školjkašem periskom, Pinna nobilis.- GALERIJA SLIKA (6) -

- Stručna studija: Morska bioraznolikost akvatorija uz značajni krajobraz na sjeverozapadnom dijelu Dugog otoka, 2009. (.pdf)

- Tabla o posidoniji (.pdf)

Karta zaštićenih područja >>

 

Plaža Sakarun (Dugi otok):