Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

Prvi partnerski sastanak projekta “CREW” u Veneciji

12. ožujka 2019.

Početkom ožujka u Veneciji organiziran je prvi sastanak partnera projekta CREW koji će se sljedeće dvije godine baviti koordiniranim upravljanjem močvarnim staništima. Vodeći partner, Sveučilište IUAV u Veneciji, organiziralo je sastanak svih partnera i obilazak močvarnih staništa u okolici Venecije.

Močvara Noale prvi je lokalitet kojeg se posjetilo. Riječ je o močvarnom staništu na rubu grada Noale, površine oko 20 ha koje zahvaljujući brojnim životinjskim i biljnim vrstama privlači velik prirodnih fotografa. Područje je nekad bio rudnik gline, no nakon njegovog zatvaranja obnovljeno je kako bi se stvorilo divlje stanište kojeg je lokalna samouprava 2005. godine proglasila zaštićenim.

Drugi lokalitet kojeg smo posjetili je delta rijeke Po. Područje je proglašeno svjetskom kulturnom baštinom i UNESCO-ov je rezervat biosfere. Cijelo područje prožeto je vodenim kanalima koje privlače preko 280 vrsta ptica.

Javna ustanova Natura Jadera će u sklopu projekta izraditi niz istraživanja u ornitološkom rezervatu Veliko i Malo blato na otoku Pagu. Osim toga, ovim projektom definirat će se odgovarajuće zaštitne mjere za prekogranično upravljanje močvarnim područjima. Prikupljeni podaci poslužit će kao polazište za donošenje mjera i planiranje aktivnosti usmjerenih na očuvanje ovog dragocjenog močvarnog ekosustava s ciljem očuvanja biološke raznolikosti i smanjenja daljnje degradacije uvjetovane primarno antropogenim djelovanjem.

Ukupna vrijednost projekta je 1.836.947,50 €, a dio predviđen za provedbu aktivnosti Nature-Jadere iznosi 188.975,00 €. Projekt je sufinanciran sa 85 % sredstava iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...