Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

03
pro

Geomorfološka analiza plaže Sakarun

Možemo li sačuvati plažu Sakarun od erozije valovima, ako uklonimo naplavljenu posidoniju koja ju štiti?

Posidonia oceanica je morska cvjetnica koja na morskom dnu raste tvoreći livade i endemska je vrsta Sredozemnog mora. Livade posidonije sastavni su dio uvale Sakarun, njeno sezonski odbačeno lišće akumulira se na kopnenom dijelu tijekom godine.

Početkom ljetne sezone i s dolaskom većeg broja posjetitelja na mediteranske plaže, postoji određeni pritisak javnosti o potrebi uklanjanja naplavljenog lišća posidonije s plaže. Takav trend postoji u svim zemljama na Mediteranu i u svim zemljama je podjednako teško, ali važno, promijeniti prevladavajući negativni stav o naplavinama posidonije na plažama. Najčešća metoda uklanjanja posidonije je upotreba strojeva kojima se osim naplavljenog lišća zahvati i određena količina sedimenta s plaže. Bila bi velika šteta da se nastojanja u prilagodbi prirode našim estetskim očekivanjima pretvore u gubitak prirodnih vrijednosti.

Geomorfološka analiza plaže Sakarun

Javna ustanova Natura-Jadera sudjeluje u projektu POSBEMED2 s motivacijom za pronalazak najboljeg rješenja za pomirenje različitih stajališta u turizmu i zaštiti prirode, s naglaskom na očuvanje prirodnih vrijednosti uvale i plaže Sakarun. Uvala Sakarun dio je značajnog krajobraza Sjeverozapadni dio Dugog otoka. Za dugoročno upravljanje ovim područjem bitno je imati znanstveno utemeljenu podlogu na kojoj će se graditi smjernice upravljanja naplavinama posidonije (Posidonia oceanica) na plaži Sakarun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi korak prema uspostavljanju najboljeg modela upravljanja plažom s naplavinama posidonije je izrada geomorfološke analize plaže Sakarun. Ova znanstvena podloga dat će nam informacije o dinamičkom trendu plaže i olakšati planiranje budućih aktivnosti u smjeru smanjenja erozije sedimenta plaže.

Izrada geomorfološke analize plaže Sakarun trajat će od listopada 2020. do lipnja 2021. Promjene na plaži pratit će se na mjesečnoj razini, kombinacijom terenskih i laboratorijskih metoda. Mjerit će se debljina naplavina posidonije, odrediti udio i karakteristike zaostalog sedimenta u naplavinama, odrediti karakteristike sedimenta plaže i prikupiti meteorološki podaci za razdoblje praćenja stanja plaže. Usto, plaža će se fotografirati iz zraka pri mjesečnom terenskom obilasku.  Izradit će se 3D modeli plaže da bi se prepoznale promjene u volumenu sedimenta i naplavina posidonije. Ovi podaci poslužit će za izradu geomorfološkog i ekološkog modela plaže Sakarun.

Geomorfološku analizu na plaži Sakarun izradit će doc.dr.sc. Kristina Pikelj s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Plaža Sakarun hrvatsko je pilot-područje u projektu POSBEMED2 – Raspolaganje i upravljanje plažnim dinama i naplavinama morske cvjetnice posidonije na Mediteranu, kojeg Natura-Jadera provodi u suradnji sa šest partnera na području Mediterana. Projekt je prijavljen na program Interreg Mediterranean, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz potporu projektnih partnera, a još više i lokalnih dionika, očekujemo na kraju projekta izrađen kvalitetan i održiv model upravljanja krajobrazom naplavina morske cvjetnice posidonije. Pridruženi partneri Naturi-Jaderi u ovom projektu su Općina Sali, Turistička zajednica Dugi otok te Turistička zajednica mjesta Božava.

*Autori fotografija: JU Natura-Jadera i Kristina Pikelj

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...