Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

26
sij

JU se uključila u dugogodišnji međunarodni projekt zimskog prebrojavanja ptica vodenih staništa

26. siječnja 2016. godine

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica – IWC ( International Waterbird Census) je međunarodni projekt kroz koji se prikupljaju rezultati brojanja ptica vodarica u svrhu utvrđivanja veličine i dinamike njihovih populacija. Program se provodi u organizaciji Wetlands International, dok je u Hrvatskoj koordinator Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica. Podaci prebrojavanja su dio globalne baze podataka o pticama vodaricama koja služi za njihovu efikasniju zaštitu.

Prebrojavanje se vrši prva dva vikenda u siječnju (ovisno o vremenu) i to na unaprijed određenim vodenim tijelima, tokovima ili morskim obalama.

U prebrojavanju diljem svijeta sudjeluju nevladine organizacije, volonteri, ornitolozi, djelatnici JU zaštićenih područja, i sl. Tako se ove godine i naša JU uključila u tradicionalno pedeseto prebrojavanje ptica vodarica, na lokalitetima Veliko blato i Uvala Plemića. Prebrojavanje se provodilo se uz stručno vodstvo ornitologa dr.sc. Gordana Lukača.

Prebrojavanjem su zabilježene ptice vodarice koje zimuju na ovim područjima kao npr. liske, labudovi, različite vrste patki i ćurlina.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...