Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

23
svi

Kula Buta

23. svibnja 2014. godine, Novigrad

Povodom međunarodnog dana zaštite prirode i dana biološke raznolikosti (22. svibnja), svečano je obilježen početak radova na obnovi kuće – kule Buta u Novigradu.

Projektom je planirana adaptacija i rekonstrukcija kuće i kule Buta u Novigradu, nakon čega će one steći uporabnu vrijednost sukladno želji investitora, tj. koristit će se kao izložbeno-informativni punkt, odnosno regionalni prezentacijski centar NATURA 2000 Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije (Natura-Jadera). Građevine pripadaju povijesnoj jezgri Novigrada, a nalaze se gotovo u centru današnjeg Novigrada. Područje Novigradskog mora, u čijoj blizini se nalaze ovi objekti, je sjecište nekoliko geografskih, geoloških, ekoloških i klimatskih regija Hrvatske pa se gotovo svi stanišni tipovi prisutni u Hrvatskoj mogu naći u njegovoj blizini (osim panonskih). Dio ovih područja, odnosno staništa, već je prepoznat kao vrijedan dio NATURA 2000 područja Hrvatske.

U obnovljenim prostorijama kuće i kule Buta prezentirat će se postojeća i buduća NATURA 2000 područja kroz prezentacije u obliku izložbi fotografija, izložbi stručnih radova (u sklopu kojih je moguće prikazati znanstvena istraživanja koja se održavaju u blizini, a i dalje od ovog prostora) te multimedijalna predavanja i projekcije dokumentarnih filmova. U njima će se izgraditi prezentacijsko prodajni pult za prodaju i podjelu brojnih stručnih, popularnih i promidžbenih publikacija te ured za prikupljanje i obradu podataka za istraživanja o lokacijama NATURA 2000.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...