Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

03
velj

Održana dionička radionica za izradu plana upravljanja rijekama Karišnicom i Bijelom

 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera“ temeljem preuzetih obaveza sukladno Zakonu o zaštiti prirode, u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ pokrenula je proces izrade Plana upravljanja rijekama Karišnicom i Bijelom (PU 6081).

Područje obuhvaćeno Planom je područje ekološke mreže Karišnica i Bijela (HR2001316) te pokriva površinu od 348,46 ha. Smješteno je u zaleđu Karinskog mora u zapadnom dijelu Bukovice, te administrativno pripada naseljima Donji Karin i Gornji Karin, odnosno Gradu Benkovac i Gradu Obrovac. Rijeka Karišnica čini prirodnu granicu između gradova, dok je rijeka Bijela s okolnim područjem cijela smještena unutar Grada Obrovca.

Posebnost područja ekološke mreže Karišnica i Bijela očituje se u velikom broju očuvanih povoljnih uvjeta različitih staništa na relativno malom području. Raznolikost proizlazi iz geomorfologije prostora, hidrologije te klimatoloških prilika uvjetovanih geografskim položajem. Raznolikosti je doprinio i čovjek dugogodišnjim korištenjem prostora pri čemu su nastali sekundarni, poluprirodni, tipovi staništa. Upravo skladni odnos i mozaičnost prirodnih i poluprirodnih staništa pridonose visokoj estetskoj vrijednosti područja.

Prva dionička radionica u procesu izrade Plana upravljanja rijekama Karišnicom i Bijelom održana je na daljinu u četvrtak 28. siječnja 2021. putem digitalne platforme Zoom. Na radionici su sudjelovali predstavnici, Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari, sportsko-penjačke sekcije Planinarskog društva „Paklenica“, Udruge Lončari, Udruge za poticanje razvoja održivog turizma u Karinu “Karinska rivijera” i OPG Tomo Aračić, Ekološke udruge Zrmanja, Zavičajnog muzeja Benkovac, Franjevačkog samostana Sv. Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog začeća BDM. U radionici su sudjelovali i predstavnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, stručnjaci za izradu plana upravljanja Zadruge Granum Salis te djelatnici Javne ustanove Natura-Jadera koji zajedno čine radnu grupu za izradu Plana upravljanja.

Svi sudionici radionice su aktivnom i kvalitetnom raspravom opisali trenutno stanje staništa na području rijeka Karišnice i Bijele, izdvojili su pozitivne i negativne utjecaje na prirodne vrijednosti ovoga područja, te su iznijeli svoju viziju područja u budućnosti, pri čemu su posebno značajni uvidi izravnih korisnika i stanovnika područja Karišnice i Bijele.

Veliko hvala svima koji su se odazvali pozivu i sudjelovali na radionici, tim više jer su ovakve digitalne radionice izazovnije u provođenju od klasičnih radionica.

Hvala svima na uloženom vremenu i zanimljivoj raspravi!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...