Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

05
svi

Održivo upravljanje naplavinama morske cvjetnice posidonije na plaži Sakarun uz podršku lokalne zajednice

 

Da bi se postigao kompromis između ekonomskih interesa i interesa zaštite prirode na području plaže Sakarun, potrebno je ispuniti dva uvjeta. Jedan od njih je ručno uklanjanje morskog otpada s plaže i iz naslaga posidonije. Drugi uvjet je poboljšanje predodžbe koju lokalno stanovništvo, turistički djelatnici i turisti imaju o ekološkoj važnosti morske cvjetnice Posidonia oceanica i njezine uloge u očuvanju plaže.

S ovom mišlju zaključena je radionica održana 27. travnja 2021. u Sali na Dugom otoku, u sklopu projekta POSBEMED2 – Raspolaganje i upravljanje plažnim dinama i naplavinama morske cvjetnice posidonije na Mediteranu. Cilj radionice bio je izgraditi mrežu lokalnih dionika i pronaći opcije za održivo upravljanje naplavinama posidonije na plaži Sakarun. Plaža Sakarun dio je zaštićenog područja značajni krajobraz Sjeverozapadni dio Dugog otoka i odabrana je kao pilot-područje u projektu POSBEMED2.

Uvod u raspravu dala je doc. dr. sc. Kristina Pikelj s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu predstavljanjem preliminarnih rezultata geomorfološke analize plaže Sakarun.

– Naplavine posidonije sudjeluju u geomorfologiji plaže Sakarun. Naplavine posidonije nisu manje bitne od koraljnih grebena. Posljedice uklanjanja naplavina posidonije su izlaganje sedimenta prijevremenoj eroziji i odnošenju, uklanjanje sedimenta unutar i ispod naslaga, nestanak hranjive podloge za kopnene biljke i remećenje dijela ekosustava na relaciji more-kopno, zaključila je Pikelj.

S ciljem izrade Akcijskog plana upravljanja obalama s naplavinama posidonije u SZ dijelu Dugog otoka s naglaskom na plažu Sakarun, ova radionica bila je prva dionička radionica u procesu njegove izrade. Uz aktivno sudjelovanje u raspravi, sudionici radionice ispunili su upitnik o svojem stavu prema naplavinama posidonije i prijedlozima za upravljanje. Rezultati upitnika će se analizirati i uključiti u Akcijski plan.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...