Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

13
lis

Početni sastanak projekta DINALPCONNECT

 

Iako je počeo u ožujku 2020. godine, projekt DINALPCONNECT – Prekogranična ekološka povezanost Alpa i Dinarida, iz programa Interreg ADRION, službeno je pokrenut virtualnim početnim sastankom projektnih partnera 29. rujna 2020. Na sastanku je sudjelovalo oko 40 predstavnika projektnih partnera i njihovih pridruženih partnera iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke i Crne Gore.

 

Na sastanku su predstavljeni ciljevi projekta, radni paketi i planirane aktivnosti te je na kraju predstavljen svaki projektni partner sa svojim pilot područjem.

Natura-Jadera JU sudjeluje u projektu s pilot područjem Natura 2000 Lisac. S partnerima iz Bosne i Hercegovine čije je pilot područje Nacionalni park Una i područje Općine Drvar izradit će se zajednički Akcijski plan za bolju ekološku povezanost u ovoj pilot regiji. Više o projektnim partnerima i aktivnostima saznajte u opisu projekta.

Glavni cilj projekta DINALPCONNECT je ojačati transnacionalnu i sektorsku suradnju da bi se poboljšala ekološka povezanost Alpa i Dinarida za dugotrajnu zaštitu biološke raznolikosti u svjetlu trenutnih i budućih klimatskih promjena.

Ekološka povezanost potiče kretanje organizama, olakšavajući tako ekološke procese koji omogućuju dugoročno funkcioniranje ekosustava, očuvanje biološke raznolikosti i pružanje usluga ekosustava.

Ekološka povezanost ometana je ljudskim aktivnostima, kao što su infrakstrukturni projekti koji često uzrokuju gubitak staništa, rascjepkanost staništa gradnjom fizičkih prepreka, i slično. U ovom vremenu trebamo razmišljati i o utjecaju klimatskih promjena na migracije vrsta, zbog čega je vrlo važno održati dobru ekološku povezanost alpskog i dinaridskog područja. Na sastanku je istaknuto da je područje Alpa i Dinarida žarište bioraznolikosti u Europi, stoga je ovaj projekt važan za budućnost očuvanja europske bioraznolikosti.

Početni sastanak, pa makar i virtualni, dobra je prilika za upoznavanje projektnog tima te početak rada na zajedničkim aktivnostima. Radujemo se suradnji s partnerima!

Pratite naš zajednički rad preko web stranice projektaFB stranice i upišite se za newsletter.

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...