Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

15
velj

Postavljanje tabli na plažama posebnih prirodnih vrijednosti

U okviru COAST projekta i u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, na plažama Sakarun, Ždrijac i Kraljičinoj plaži su postavljene informativne table. Te plaže su pod velikim pritiskom od strane kupača i turista te im se ovim atraktivnim, obavijesnim tablama želi skrenuti pažnja na njihove iznimne prirodne vrijednosti.

Na plažu Sakarun su postavljene dvije table, jedna govori o najvažnijim prirodnim vrijednostima plaže, a druga o livadama Posidonije. Plaža spada u jedno od krajobrazno najvrednijih područja u Zadarskoj županiji. Zbog svojih iznimnih prirodnih vijednosti je zaštićena kao značajni krajobraz (usklopu šireg područja „Sjeverozapadni dio Dugog otoka“), a podmorje je posebno zbog bogastva livadama Posidonije uvršteno u ekološku mrežu.

U Ninskoj laguni, koja uključuje Kraljičinu plažu i plažu Ždrijac postavljene su tri table koje govore o njihovim prirodnim vrijednostima. Na širem području lagune nalaze se stjenovite obale, kamenjarski travnjaci, pjeskovite morske obale, staništa mediteranske i termoatlanske vegetacije halofitnih grmova (Sarcocornetea fruticosi), muljevite i pješčane pličine, pješčana dna i naselja posidonije, što su staništa koja su ugrožena ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Osim toga, laguna je važna za veliki broj ugroženih i endemičnih vrsta ptica. Područje Kraljičine plaže prepoznato je kao područje nešto značajnije vrijednosti kopnene biote, uglavnom zbog pokrovnosti ciljnih (Natura 2000) kopnenih staništa. Plaža je uvrštena i u ekološku mrežu.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...