Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

15
lip

Prebrojavanje gnijezda lastavica i piljaka

15. – 20. lipnja 2015. godine

Lastavice i piljci su odlični indikatori stanja ruralnih i urbanih ekosustava. Iako su strogo zaštićene vrste, za sada nisu ugrožene. Globalno se ipak bilježi pad brojnosti njihovih populacija. Najčešće zbog promjena u intenzitetu i načinu korištenja poljoprivrednih površina.

Programom praćenja gnijezda koje je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, a odrađuju Javne ustanove, obuhvaćeni su lastavica Hirundo rustica i piljak Delichon urbicum jer dijele ista staništa i gnijezde se gotovo u isto vrijeme, dok u Hrvatskoj obitavaju još 3 vrste lastavica (daurska lastavica, hridna lastavica i bregunica).

Programom se pratiti brojnost aktivnih gnijezda na unaprijed određenim kvadrantima veličine 1×1 km2 (kojih je u Zadarskoj županiji 17), u svrhu određivanja veličine gnijezdeće populacije, njene rasprostranjenosti te trendova populacije. Prebrojavanje se provodi svake godine ili najmanje dva puta do 2018. godine. Ta dinamika usklađena je sa šestogodišnjim razdobljem izvještavanja o statusu populacija ptica u RH sukladno odredbama Direktive o pticama.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...