Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

Prirodne vrijednosti

Zaštićena područja u Zadarskoj županiji

Prema Zakonu o zaštiti prirode postoji 9 kategorija zaštićenih područja: strogi rezervat, nacionalni park, posebni rezervat, park prirode, regionalni park, spomenik prirode, značajni krajobraz, park šuma te spomenik parkovne arhitekture.

Nacionalnim parkovima i parkovima prirode upravljaju Javne ustanove koje osniva Vlada Republike Hrvatske, a Županija preko svoje Javne ustanove skrbi o svim ostalim kategorijama.

Posebni rezervati:

Značajni krajobrazi:

Spomenici prirode:

Spomenici parkovne arhitekture:

Ekološka mreža

Ovdje nećemo zakonskim jezikom objašnjavati što je ekološka mreža jer te informacije možete naći na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a na stranici bioportala s lakoćom pregledavati karte područja. http://www.bioportal.hr/gis/ 

Jednostavnim jezikom, područja ekološke mreže u Hrvatskoj su dio europske Natura 2000 mreže. To nisu zaštićena područja u smislu nacionalnih parkova i sl., već su to područja koja se štite zbog određene ugrožene vrste i/ili staništa i na tom području su dozvoljene sve aktivnosti, osim onih koje ugrožavaju tu vrstu/stanište zbog kojeg je područje proglašeno ekološkom mrežom. Što više, aktivnosti koje doprinose njihovom očuvanju mogu se lakše financirati iz različitih fondova.

Područja su određena na znanstvenom nivou (znanstvenici su na temelju istraživanja odredili na kojim područjima se nalaze ugrožene vrste i staništa), a onda na temelju Uredbe o ekološkoj mreži (NN 124/13 i 105/15) država je proglasila područje ekološkom mrežom. Odvojena su područja očuvanja značajna za ptice (POP) i Područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove (POVS) jer su i temelj za njihovo očuvanje dvije različite europske direktive (Direktiva o pticama i Direktiva o staništima).

Zašto mreža?

Priroda ne razumije ljudske granice. Uzeti ćemo za primjer ptice selice. One ne znaju u kojoj su državi i da bi im se omogućio slobodan put i odmor za vrijeme njihove selidbe, ta staništa moraju biti povezana. Nije dovoljno zaštititi jednu ili sve močvare npr. u Njemačkoj, potreban je povezani koridor kuda ptice prolaze za vrijeme selidbe. E pa to je glavni cilj ekološke mreže, očuvati vrste i staništa, ne lokalno već na nivou cijele Europe.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...