Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

Vrelo rijeke Une

Hidrološki spomenik prirode

Zaštićen od 1968. godine
Površina 9.58 ha

Una je rijeka osobitih prirodnih vrijednosti, jedna, jedina, jedinstvena (kako su je stari Rimljani i nazvali – una). Izvire u Zadarskoj Županiji, na kojih stotinjak kilometara od Zadra u mjestu Donja Suvaja, u blizini mjesta Srb. Područje odakle ta jedinstvena rijeka kreće, još je 1968. godine proglašeno hidrološkim spomenikom prirode. Izvorište je na 398 metara nadmorske visine u jako suženom kanjonu gdje na površinu, u obliku okruglog, mirnog i modrozelenog jezera izlazi voda iz velike dubine. Okolinu samog izvora čine šume i strme visoke litice, ispod padina planina Plješevice i Stražbenice. Pored površinskih tokova iz šire okolice, vodom ju bogate brojni krški izvori i vrela koji se javljaju na dnu i sa strane riječnog korita. Una se cijelim svojim tokom odlikuje iznimnom bioraznolikošću sa značajnim brojem reliktnih i endemskih vrsta.

U srpnju 2005. speleolog ronilac Jean Jacques Bolanz zaronio je u Vrelo Une do dubine 205 m. Tada je to predstavljalo svjetski rekord. Zatim je u kolovozu 2016. Gigi Casati zaronio do dubine od 248 m, što je također bio novi svjetski rekord. Na taj je način Vrelo Une postalo najdublji istraženi krški izvor u području Dinarida i peti po dubini izvor u svijetu.

 

Šire područje kanjona (830ha) je zaštićeno i kao područje ekološke mreže HR2001069 Kanjon Une zbog leptira kiseličin vatreni plavac, ribe peš te staništa: Sedrene barijere krških rijeka Dinarida i Karbonatne stijene sa hazmofitskom vegetacijom

– Karta zaštićenih područja

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...