Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem

Project Info

Project Description

 

Natura-Jadera kao partner, u suradnji s nositeljem projekta Javnom ustanovom Park prirode Velebit te partnerima Zadarskom županijom i Zagrebačkim speleološkim savezom, provodi projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem“ ukupne vrijednosti 68.453.850,00 HRK, od čega su EU sredstva 53.233.632,80 HRK, osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Projekt je s provedbom započeo 4. travnja 2018. godine, a trajat će do 31. prosinca 2021. godine. 

Ciljevi projekta:

Opći cilj projekta je doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenim područjima Republike Hrvatske i Europske unije čime se ujedno doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju u Jadranskoj regiji razvojem i diversifikacijom turističke ponude.

Specifični cilj projekta je razviti novu, konkurentnu i integriranu turističku ponudu razvojem nove podržane infrastrukture za posjetitelje na području PP Velebit, povećati edukacijski, interpretacijski i stručno-znanstveni potencijal PP Velebit te uspostaviti učinkovit i održiv sustav upravljanja i poslovanja PP Velebit.

Projektom se poboljšava prezentacija jedne od primarnih turističkih atrakcija PP Velebit, Cerovačkih špilja izgradnjom suvremenog Prihvatnog centra za posjetitelje, rekonstrukcijom posjetiteljske infrastrukture, rekonstrukcijom šetnica do špilja i u špiljama u dijelu koji se već koristi u turističke svrhe, te komunalnim opremanjem pješačko kolne površine za prihvat većeg broja posjetitelja i vozila. Cijeli će se prostor opremiti suvremenim interpretacijskim i edukativnim sadržajem tematski povezanim s fenomenima Cerovačkih špilja, krša te prirodne i kulturne baštine PP Velebit. U sklopu ovog projekta provest će se i program uspostave Centra izvrsnosti – Regionalni speleološki referentni centar koji će omogućiti JU PP Velebit pružanje specijalističkih speleoloških istraživačkih usluga za različite gospodarske subjekte te će također razviti ponudu različitih edukacijskih, sportsko rekreacijskih i turističkih usluga.

Natura-Jadera je u sklopu projekta zadužena za izradu i provedbu obrazovnog programa o zaštiti prirode i biološke raznolikosti te očuvanju okoliša šireg utjecajnog područja temeljnog fenomena Cerovačke špilje. Obrazovni program sastoji se od šest potprograma: Škola u prirodi, trening za edukatore Škole u prirodi, Mala škola krša za učenike osnovnih i srednjih škola Zadarske i Ličko-senjske županije, tematske radionice za unaprjeđenje i usklađivanje lokalne ponude i usluga s novom ponudom i uslugama PP Velebit, tematske radionice i okrugli stolovi vezani uz razvoj turizma i turističke ponude u svrhu povezivanja turističkih djelatnika i djelatnika sektora zaštite prirode te stručni skupovi.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Natura-Jadera javne ustanove.

 

Vezane novosti:

Projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ dobitnik prestižne nagrade “Eurospeleo protection label”

Provedena radionica Mala škola speleologije – Speleološki klub Ozren Lukić

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...