Javna ustanova za upravljanje zaštićenim
dijelovima prirode na području Zadarske županije

DINALPCONNECT – Prekogranična ekološka povezanost Alpa i Dinarida

Project Info

Project Description

Projekt je prijavljen na INTERREG V-B Adriatic-Ionian Cooperation Programme (ADRION).

Projekt DINALPCONNECT (Transboundary ecological connectivity of Alps and Dinaric mountains) osmišljen je s ciljem analize i poboljšanja ekološke povezanosti Alpskog i Dinarskog područja. Ekološka povezanost omogućuje i potiče procese poput protoka gena, migracija i raspršivanja živućih organizama, a njezina važnost sve je izraženija u odnosu na postojeće pritiske uzrokovane ljudskim i neljudskim djelovanjem, poput fragmentacije staništa i klimatskih promjena.

Projekt će razviti zajedničke Akcijske planove za bolju ekološku povezanost u svakoj prekograničnoj Pilot regiji za odabrane prioritetne stanišne tipove ili vrste. Kako bismo kvalitetno pripremili Akcijske planove, analizirat ćemo postojeće prakse u šumarstvu i poljoprivredi koje utječu na navedena staništa te postojeće proizvođače koji doprinose bioraznolikosti u Pilot područjima i dati preporuke za unaprjeđenje upravljanja. Kako bismo sve to podržali, proučit ćemo postojeće EU i nacionalne sektorske politike koje se tiču poljoprivrede i šumarstva te dati prijedloge za usklađivanje s EU legislativom. Kako bismo identificirali vruće točke i barijere za ekološku povezanost između Alpa i Dinarida, provest ćemo prostornu analizu i proizvesti karte koje će promovirati dostupnost prostornih podataka. Unaprijedit ćemo razmjenu znanja s postojećim makro-regionalnim ekološkim mrežama u Europi kroz organizaciju međunarodne konferencije o ekološkoj povezanosti i studijskog posjeta za važne dionike.

Pilot područje za Zadarsku županiju je Natura 2000 područje Lisac, ekološki zanimljivo područje suhih travnjaka s ogromnim socio-ekonomskim potencijalom.

Predviđene aktivnosti projekta:

  • valorizacija poljoprivrednih i šumskih područja kako bi se utvrdio potencijal ekološke povezanosti: pregled legislative, prikupljanje podataka i razvoj strategije za poboljšanje ekološke povezanosti Alpa i Dinarida;
  • izrada akcijskih planova za Pilot područja kako bi se promovirala ekološka povezanost na transnacionalnoj razini;
  • jačanje kapaciteta i umrežavanje bitnih dionika (poljoprivrednici, institucije, udruge te ostali donosioci odluka) u Pilot područjima te povezivanje Pilot područja na transnacionalnoj razini.

Specifični cilj projekta: Povećati kapacitete u transnacionalnom rješavanju problema osjetljivosti okoliša, fragmentacije i očuvanja usluga ekosustava u ADRION području

Glavni cilj projekta: Ojačati transnacionalnu i sektorsku suradnju da bi se poboljšala ekološka povezanost Alpa i Dinarida za dugotrajnu zaštitu biološke raznolikosti u svjetlu trenutnih i budućih klimatskih promjena

Projektni partneri: Udruga BIOM i Natura-Jadera JU (Hrvatska), Poljoprivredni institut Slovenije i Šumarska služba Slovenije (Slovenija), EURAC (Centar za visoko obrazovanje i istraživanja) i Park prirode Prealpi Giulie (Italija), Udruga CENER 21 i Udruga DINARICA (Bosna i Hercegovina), Vijeće za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore (Crna Gora), Development Solutions Associates (Albanija) i Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka)

Nositelj projekta: Poljoprivredni institut Slovenije

Ukupna vrijednost projekta: 1.344.472,80 EUR

Udio u projektu Natura-Jadera JU: 151.650,00 EUR (1.137.375,00 HRK), od čega program sufinancira 85% (966.768,75 HRK), odnosno vlastito učešće je 15% (170.606,25 HRK)

Trajanje projekta: 1.3.2020.- 31.8.2022. (30 mjeseci)

Web stranica programa: https://www.adrioninterreg.eu/

Web stranica projekta: https://dinalpconnect.adrioninterreg.eu

Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/Dinalpconnect/

Instagram profil projekta: https://www.instagram.com/dinalpconnect/

Početni sastanak projekta DINALPCONNECT

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...